İçerik Başlıkları
Çocuk Terapisi Nedir?
Büyüme ve gelişimin en hızlı olduğu 0-7 yaş döneminde ve erken ergenlik dönemini kapsayan 8-13 yaş arası çocuklarda duygusal, gelişimsel ve davranışsal sorunlar görülebilmektedir. Çocuk terapisi de çeşitli bilimsel teknikler uygulayarak çocukların yaşadıkları zorlukları anlayan uzmanlar eşliğinde bir dizi teknik kullanılarak çocukların bu zorluklarla başa çıkabilmesini sağlayan bir terapi biçimidir.
Çocuk ile uzman bir psikolog arasında uygulanan bu bireysel çocuk terapi seanslarında asıl amaçlanan;
- Çocuğun, çocuk terapisi seansları sırasında kendini rahatça ifade edebileceği huzurlu ve rahat bir ortamın oluşturulması,
- Çocuğun Kişilerarası ilişkilerinde, okulda ve sınıf ortamında uyum sağlaması
- Aile ile iletişiminin güçlenmesi, sınır ve kurallar konusunda desteklenilmesi
- Çocuk terapileri sırasında duygularını fark edebilmesi ve yaşadıkları zorluklarla baş edebilme mekanizmasının güçlenmesi
- Çocuk terapistiyle görüşmeye başvurulan konular üzerine çalışılması
Çocuk Terapileri Nasıl Uygulanır?
Nasıl yetişkinler sorunlarını uzman bir psikologla görüşerek konuşabiliyorsa çocukların dili de oyundur.
Çocuk terapilerinde kullanılan oyun ve oyuncaklar çocukların günlük evde oynadığı oyun ve oyuncaklardan farklıdır.
Oyun terapisi çocuklarda bilimsel olarak kanıtlanmış en çok işe yarayan terapi yöntemidir. Çocuklar oyun terapisi sırasında, oyuncaklar aracılığıyla terapist ile bağ kurar. Bu ilişki sayesinde terapist, çocuğun yaşadığı zorluklara yönelik bir dizi teknik uygular. Oyun terapisi sırasında oluşturulan oyunun türü, ihtiyaca yönelik ve iyileştirici gücü olan bilimsel çalışmalardan oluşmaktadır. Terapist ile çocuk arasında kurulan güven ilişkisi ve iletişim bağı arttıkça sorunların çözülmesi kolaylaşacaktır.
Çocuk Terapisine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
- Gelişimsel bozukluklar: Çocuğun akranlarına göre yaş düzeyine uygun gelişim gösterememesi, konuşma bozuklukları, öğrenme güçlüğü, otizm, asperger sendromu vb. gelişim gerilikleri
- Duygu durum bozuklukları: Duygu durumunda belirgin bozulmalar, mutlu olamama, üzüntü, sürekli hoşnutsuz, huzursuz, mutsuz duygulanım, depresyon, eskiden yapılan etkinliklere ilgi kaybı, evden çıkmaya direnç gösterme, aile bireyleri ile iletişimde bozulmalar
- Agresyon içeren davranışlar: Ebeveynlere, kendine veya arkadaşlarına zarar verme, öfkesini kotrol edememe, aşırı sinirli olma, ısırma ve vurma davranışları, eşyalara veya oyuncaklara zarar verme
- Kaygı ve korkular, takıntılı düşünce ve davranışlar
- Kurallar ve sınırlar: Kendi istekleri doğrultusunda hareket etme, istekleri yerine getirilmediğinde yoğun tepki ve direnç gösterme. İnatlaşma, otoriteyi, kural ve sınırları kabul etmeme
- Yeme bozuklukları: Obezite, yemek yemeye karşı direnç gösterme, anoreksiya nevroza, bulimia nervoza
- Uyku bozuklukları: Uykuya dalmakta güçlük, kâbuslar, uyanma problemleri
- Tuvalet problemleri: Kaka tutma, kaka kaçırma, alt ıslatma vb tuvalet problemleri
- Psikosomatik problemler: psikolojik temelli baş ve karın ağrıları
- Sosyal iletişim problemleri: Özgüven ve sosyal beceri, çekingenlik, arkadaş edinememe
- Okul problemleri: Okula gitmek istememe, okula alışma konusunda direnç gösterme, ders başarısında düşüş, akran zorbalığı, okul fobisi
- Bağımlılık problemleri: ebeveyn bağımlılığı, alkol veya uyuşturucu madde, sigara bağımlılığı
- Yaşam zorlukları ile Baş etme: Savaş, göç, taşınma, ebeveyn çatışmaları, akut veya ağır hastalıklar, ameliyat sonrası destek
- Yakın kaybı, boşanma ve aile içi problemler: Ebeveyn kaybı, ebeveyn çatışmaları, boşanma
- Duygusal, fiziksel veya cinsel taciz, istismar
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu: Aşırı hareketlilik, yerinde duramama, Çabuk sıkılma, dikkat dağınıklığı
Çocuk Terapileri Nelerdir?
Çocuk terapisinde en çok kullanılan teknikler arasında çocukla bire bir uygulanan oyun terapisi ve fillial terapi yaklaşımları bulunmaktadır.
Çocuk merkezli oyun terapisi yaklaşımında önce ebeveynler ile görüşülerek çocuk hakkında ayrıntılı bilgi alınır. Daha sonra aileden alınan bilgiler ışığında gelişimsel değerlendirilmesi yapılan çocuk ile oyun terapisi başlar. Bireysel olarak çocuk merkezli oyun terapisi seanslarına devam eden çocuk hakkında aileye bilgi verilir. Çocuğu destekleyecek konular hakkında ebeveynlere yöntem ve teknikler aktarılır. Çocuklar için uygulanan oyun terapisi ile terapist, aile, çocuk üçgeninde ilerleyen bir ilişki kurulur ve çocuğun ihtiyacına yönelik, destekleyici, problem çözücü metot uygulanır.
Çocuk Terapistleri Ne İş Yapar?
Çocuk terapistleri, çocuklarla çalışırken çocukların ihtiyaçlarına, davranışsal, duygusal ve sosyal problemine yönelik özel uzmanlık alanlarıyla ilgili çalışmaktadır.
2-10 yaş arası çocuklarla çalışırken oyunun iyileştirici gücünü kullanan terapistler çocuk merkezli oyun terapisi, oyun terapisi veya deneyimsel oyun terapisi yöntemlerini kullanırlar.
10 yaş üstü çocuk ve ergenlerin terapisinde ise resimler, kuklalar, dikkat testleri, kişilik testleri, vb, yöntemlerle bireysel seanslar yapılır.
Çocuk terapisti, bire bir çocukla yapılan terapiler dışında aileler ile görüşerek ebeveynleri de terapi sürecine katar. Bu sayede çocuğun gelişimi için destek duyulan alanlar hakkında bilgi verip yöntem ve teknikler öğretir.
Sizde çocuğunuzda baş edemediğiniz ve onun sorunlarına destek olmak istediğiniz alanlar ile başa çıkabilme için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Her zaman uzman kadromuzla yanınızdayız.
Çocuk Terapisti Nasıl Olunur? Çocuk Terapisti Kimler Olabilir?
Çocuk terapistliği, çocuklarla çalışmaya yatkın, çocukları koşulsuz olumlu kabul ve empati ile ilişki kurabilecek terapistlerin çalışmak için seçtikleri bir alandır.
Bu alanda uygulanan yöntem ve teknikler hakkında eğitim almak ve yüksek lisansını çocukla çalışmaya uygun alanlarda yapmak yeterlidir.
Çocuk terapisti olmak için, oyun terapisi, çocuk merkezli oyun terapisi, çocuklarda bilişsel davranışçı terapi gibi oyun terapi türlerinden birinden eğitim alması gerekmektedir.
Çocuk Terapisti Nasıl Olunur?
Çocuk terapisti olmak için, yukarıda belirtilen alanlarda oyun terapisi eğitimi alması ve ilgili alanda yüksek lisans yapması bir terapist için yeterlidir. Çocuklarla çalışılan alanlarda iyi bir oyun terapisti olmak için staj veya süpervizyon çalışmalarını tamamlamaları önemlidir.
Çocuk terapisti olmak için bizlere iletişim numaralarımızdan ulaşabilir. Başta Çocuk merkezli oyun terapisi olmak üzere oyun terapisi uygulayıcı eğitimi ve sertifikası alabilirsiniz.
İyi bir çocuk terapisti seçerken dikkat edilmesi gerekenler
- Terapistin uzmanlığını çocuk alanında yapıyor olması (Çocuk terapisi alanında çalışabilmek için gerekli lisans, master eğitimi almış olmalı)
- Çocuk terapisi konusunda yöntem ve tekniklere hâkim olmak
- Çocuk terapisti, çocuklarla çalışabilmek için gerekli deneyim ve çalışma etikliğine uygun olmalı
- Çocuğunuz terapistin yanında rahat ve huzurlu mu? Kendisini rahat ifade edeceği ortamı var mı?
- Terapist, hakkında ayrıntılı bilgi alabileceğiniz kanallar mevcut mu?
- Terapist seans dışında sizinle iletişim kurmaya yatkın mı? (Telefon, mail vs.)
- Terapistin sizinle ve çocuğunuzla ilgilenecek zamanı var mı? (Aşırı yoğun bir terapist sizinle ne kadar ilgilenebilir?
- Çocuk terapisti, sadece çocuk ile mi görüşüyor yoksa gerekli olunan zamanlarda sizinle ve öğretmen ile iletişim kuruyor mu?
- Terapistin ağırlıklı olarak çalıştığı alanlar nelerdir?
Çocuk terapi seansları ne kadar sürer
- Terapiden verim alınabilmesi için genellikle haftada bir seans yapılmaktadır. Ender durumlarda haftada iki olabilmektedir.
- Çocuk terapisi seanslarının ne kadar süreceği çocuğun terapiye geliş nedenine ve problemin şiddetine göre değişmektedir.
- Bir oyun terapi seansı 45 dakika olmaktadır. Gerekli durumlarda 30 dakika çocukla terapi yapılıp 15 dakika aileye psikoeğitim verilebilir.
Çocuk Terapisi Sürecine Kimler Katılır?
Çocuk terapisi denilince ebeveynlerin aklına çocuğun değişmesi gereken tüm yönleri ile teslim edilip revize işlemi gören bir yer olduğu gelmekte.
Ancak çocuk terapisinden tek aktif rol terapiste ait değildir. Terapi sürecine ebeveynler, çocuk, varsa koruyucu aileler ve bazen gerekli duyulduğunda çocuğun öğretmeni de katılabilmektedir.
Çocuk terapisti, çocukla yapılan seans dışında bazen bilgi almak için bazen de aile ve öğretmene gerekli teknikleri öğreterek onları da terapi sürecinin bir parçası haline getirir.
Çocuklarda Uygulanan Farklı Terapi Yöntemleri
- Çocuk merkezli oyun terapisi
- Deneyimsel oyun terapisi
- Kısa süreli çözüm odaklı terapi
- Emdr terapisi
- Sanat terapisi
- Ergoterapi
- BDT temelli oyun terapisi
- Bilişsel davranışçı terapi
- Resim ve çizimlerle terapi
- Kum terapisi
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Çocuk merkezli oyun terapisi, çocuğun yaşadığı gerginlik, hayal kırıklığı, korku, kafa karışıklığı, şaşkınlık gibi duyguları üzerine çalışılan bilimsel bir terpötik yaklaşımdır. Çocuk bu duyguları oyunla yeniden yaşantıladığında bunlarla yüzleşir ve duygularını yönetmeyi öğrenir.
Bazen de uyumunu zorlaştıran duyguları kendisinden uzaklaştırır. Diğer oyun terapisi türlerinde süreci terapist yönlendirir ve çocuğun davranışlarını yorumlar. Ancak çocuk merkezli oyun terapisin de çocuk aktiftir davranışlarını istediği gibi yönlendirir. Seçim hakkı vardır. Kendi seçiminin sorumluluğunu alması konusunda teşvik edilir.
Amerika merkezli Oyun Terapisi Derneği’nin sitesinde oyun terapisini günlük oyundan farkı şu şekilde ifade ediliyor:
“Oyun Terapisi normal, günlük oyunlarla aynı değildir. Kendiliğinden başlayan oyun, gelişim sürecinin doğal ve önemli bir parçası olsa da, Oyun Terapisi sistematik ve terapötik bir yaklaşımdır.