Aile ve çift terapisi; evli olan ya da olmayan çiftler arasındaki ilişkinin daha doyum verici bir hale gelmesini amaçlayıp, problemleri ele alıp çözümlemeye çalışan psikoterapinin bir alt dalıdır. Aile ve çiftler arasında yaşanan zorlu çatışmalar ve sıkıntılı dönemler ister istemez yakın çevreleriyle kurdukları ilişkilerde belirgin olarak kendini hissettirir. Bu sebeple aile ve çift terapisi sadece çiftlerin kendi aralarında kurdukları ilişki için değil aynı zamanda yakın çevreleriyle kurdukları ilişkiler içinde oldukça önemlidir. Aile ve çift terapisi desteği ile çiftler arasında ortak bir anlayış geliştirilerek, yaşadıkları sorunlar için çözüm üretilmesi hedeflenmektedir.
İçerik Başlıkları
Aile ve Çift Terapisinden Kimler Faydalanabilir?
Aile ve çift terapisi çok geniş bir kullanım alanına sahiptir, sadece aile ve ikili ilişkilerinde sorun yaşayanlar için değil aynı zamanda tüm psikolojik rahatsızlıklarda kullanılabilir.
Bazı kullanım alanları;
- Çiftler arasındaki ilişkiler,
- Evlilikte karşılaşılan problemler,
- Boşanma süreci,
- Ebeveynlik becerileri,
- İkinci evlilik ve çocuklar üzerindeki etkileri,
- Çocuklardan kaynaklı sorunlar,
- Cinsel problemler,
- Evlat edinme durumları,
- Aile hayatında yaşanan değişiklikler,
- Çocuk ve ergen ruh sağlığı ile görülen davranış bozuklukları,
- Genellikle çocuk ve ergenlerde karşımıza çıkan yeme bozuklukları,
- Okula uyum süreci,
- Duygu durum bozuklukları,
- Göç etme durumları,
- Alkol, madde bağımlılığı,
- Ekonomik sıkıntılar,
- Yas, kayıp ve travma süreci,
- Duygusal ve fiziksel istismar,
- Yasal olarak önerilmesi durumu.
Aile Terapisinde Kullanılan Teknikler
- Genogram: Danışanın aile ilişkisini görselleştirerek bizlere harita çizer ve ayrıntılı gösterimi ile aile ağacının ötesine geçer.
- Aile Panosu: En çok tercih edilen yöntemlerden biridir, ilişkiler üzerinde konuşulabilme imkanı sağlar. Çözüm odaklıdır.
- Dışsallaştırma: Bu yöntem ile danışan ve yaşadığı problem birbirinden ayrılarak kişinin yaşadığı problem dış etkenlere bağlanır.
- Resim Çizme Tekniği: Resim çizmenin birçok tekniği mevcut olmakla birlikte terapi süresinin birçok alanında kendini sözlü olarak ifade etmek istemeyen danışanlar için kullanılabilir.
- Pozitif Geri Bildirim: Kullanılan bu yöntemde ise uzun süre beklemeden danışana pozitif geri bildirim sağlanır.
- Aile Heykeli: Aile heykeli yönteminde aile üyelerinden bir heykel seçilir ve seçilen heykel konuyu gözlemleyerek diğer aile üyelerine yol gösterici konuma geçer.
- Yüzleştirme: Bu yöntemde ise danışanın belirttiği sözel anlatımı ve davranışı arasındaki tutarsızlıklar ortaya çıkarma hedeflenir.
- Paradoks Müdahaleler: Paradoks müdahale tekniğinde ise terapist danışanınından yaşadığı problemin üzerine gitmesini, o problemi daha çok yaşamasını ister.
- Yeniden Çerçeveleme: Kullanılan bu yöntem ile şemanın farklı bakış açılarıyla görülmesi hedeflenir.
- Tetralemma: Ülkemizde çok sık kullanılmayan bir yöntemdir. Karar vermekte zorlanan danışanlar için tercih edilir.
- Normalleştirme: Bu yöntemde ise danışanın yaşadığı problemin çok normal bir durum olduğunu hissettirerek, terapi desteği almasının anormal bir durum olmadığı bilincine varmasını sağlanır.
- Döngüsel Sorular: En çok kullanılan yöntemdir. Terapist danışana döngüsel sorular sorarak yaşadığı probleme karşı farklı bakış açıları geliştirmesini sağlar.
- Mucize Soru: Mucize soru tekniği ile terapistin sorduğu sorular sayesinde danışan düşünmeye sevk edilir ve yaşadığı probleme karşı çözüm odaklı olması hedeflenir.
- İstisna Soruları: Bu yöntemde sorular sayesinde danışanın bazı şeylerin farkına varması amaçlanır.
- Derecelendirme Soruları: Genellikle danışanlar sorular sorulara net bir cevap verirler, evet ya da hayır. Ama derecelendirme soruları sayesinde danışan aradaki küçük ayrıntıları fark edip derecelendirir.
- Kolaj Çalışması: Bu yöntem genellikle çocuklarda ve ergenlerde tercih ediliyor. Kağıt üzerinde farklı materyaller kesilip yapıştırılarak yapılan bir çalışmadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Yapısal Aile Terapisi Nedir?
Yapısal aile terapisi, sorun çözme odaklı ilerler. Sorunları çözümlerken de ailenin yapısını ve sınırlarını göz önünde bulundurur. Adından da anlaşılacağı gibi yapısal aile terapisinde terapist ailenin yapısından yola çıkarak problemlere yerinde ve doğru müdahalelerde bulunur. Müdahale sonrasında ailenin tepkisi incelenir, böylelikle değerlendirme diye adlandırdığımız son aşama doğru bir şekilde tamamlanmış olur.
Aile Terapisi Fiyatları
Aile terapisi fiyatları bulunulan bölgeye ve seans sürelerine göre farklılık göstermektedir. İstanbul’da aile terapisi seans ücretlerine baktığımızda ortalama;
50 dakika aile terapisi seansı 400 ₺ -1000 ₺
90 dakika aile terapisi seansı ise 900 ₺ -1500 ₺ aralığında olduğu görülmektedir.